Pages

Mahasiswa Dibenar Sertai Demonstrasi Kutuk Israel

Friday, January 9, 2009KUALA LUMPUR 8 Jan. - Pelajar universiti di negara ini dibenar menyertai mana-mana demontrasi membantah tindakan kejam Israel menyerang Palestin manakala pihak universiti pula boleh menganjurkan demontrasi bantahan itu, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Katanya kementerian tidak mempunyai sebarang halangan kepada pelajar dan universiti untuk membuat bantahan seperti itu berikutan pindaan terhadap Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang diluluskan Parlimen bulan lepas, yang membenarkan pelajar bersekutu dengan atau menjadi anggota sesuatu pertubuhan, persatuan atau organisasi sama ada dalam atau luar negara.

“Pindaan kepada AUKU membenarkan pelajar untuk bergiat dalam aktiviti-aktiviti sebegini rupa, maka tidak ada halangan untuk mereka menyatakan sikap dan pendirian menyertai usaha yang dilakukan.

“Saya percaya dengan kematangan pelajar dan mereka boleh menggunakan kebijaksanaan sendiri (untuk menentukan pendirian mereka),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program ’Malaysia Future Leadership’ anjuran CIMB Group and The Wall Street Journal Asia di Universiti Malaya di sini hari ini. - BERNAMA

YDP PERMAS: Marilah kita semua mengutuk kekejaman Israel LAKNATULLAH!!! Jgn lupa utk mendoakan kesejahteraan saudara kita di Gaza yg sedang dihujani hujan peluru dan bom sedangkan kita di sini enak dibuai mimpi. Berilah apa-apa sumbangan sama ada tenaga, kewangan & kepakaran selagi termampu. Yang penting, umat Islam perlulah kembali bersatu padu & berpegang kpd ajaran Islam yg sebenar. Sejarah telah membuktikan perpaduan puak Muhajirin & Ansar akhirnya telah melahirkan generasi Salaf as-Soleh yg tetap unggul sepanjang zaman. Ketauhilah bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: "...Seseorang itu tidak beriman selagi dia tidak mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri...". Ayuhlah bangkit membela penduduk Palestin !!!

0 Komen: